Zigomatični i pterigoidni implantati

Što su zigomatični implantati i kada su oni rješenje?

Zigomatični (zygoma) i pterigoidni implantati su rješenje za pacijente koji imaju veliki gubitak kosti u gornjoj čeljusti, a žele implantate.

Velika prednost ovakvog tretmana je izbjegavanje augmentacije (stvaranja) kosti, odnosno izbjegavanje regeneracijskih koštanih postupaka koji zahtijevaju nekoliko operacijskih zahvata te duži vremenski period (od 8 mjeseci do godine dana oporavka).

Zigomatični i pterigoidni implantati ne koriste dio kosti gornje čeljusti u kojoj su ranije bili zubi. Oni se sidre u zigomatičnoj (jagodičnoj) ili pterigoidnoj kosti gdje je kost gušća od gornje čeljusti.

Ova čvrsta osnova za podršku implantatu širi stres po širokom području te omogućava trenutnu ugradnju zubnih mostova za vrijeme operacije.

Koja je razlika između zigomatičnih i konvencionalnih implantata?

Zigomatični implantati se razlikuju prvenstveno fizički, radi se o duljim implantatima (od 18-60 mm), te se razlikuju po položaju i kutu. Međutim, oni se razlikuju i po svojoj svestranosti i potencijalu za pacijente.

S konvencionalnim implantatima mora se održavati određena razina gustoće kostiju. U suprotnom, implantat može biti odbačen ili olabavljen.

Iako su zigomatični implantati znatno dulji od klasičnih implantata, liječenje je s pacijentovog stanovišta vrlo slično kao kod konvencionalnih implantata.

Koje su prednosti zigomatičnih implantata?

Visoka primarna stabilnost i kraći put do novih zubi.
Tretman zigomatičnim implantatima omogućava pacijentima s ozbiljnim gubitkom kostiju da postave fiksnu privremenu protezu odmah nakon operacije, izbjegavajući prosječno čekanje od osam do 12 mjeseci i više potrebnih operacija s augmentacijom kosti.
Procedura je minimalno invazivna, ugodnija je za pacijenta kao i za liječnika te rezultira manjim brojem posjeta klinici.

Pomažu nam da kvalitetnije liječimo veći broj pacijenata.
Zigomatični implantati eliminiraju invazivne postupke augmentacije (stvaranja) kosti potrebnih kako bi uspostavili odgovarajući volumen iste za postavljanje konvencionalnih implantata.

Zigomatični implantati pomažu u izbjegavanju te procedure i skraćuju vrijeme liječenja, uz značajno poboljšanje funkcionalnosti te estetike.

Dugoročne studije dokumentiraju visoke stope uspjeha uz minimalne komplikacije. Kumulativna stopa preživljavanja zigomatičnih implantata iznosi 96% nakon 12 godina.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za ugradnju implantata što je prvi korak?

Prvi korak u rješavanju Vaših oralnih problema je besplatan pregled te konzultacije s liječnikom koji će napraviti detaljan klinički pregled i odrediti tijek ugradnje implantata.

Doc. dr. sc. Ivan Brakus dr. med. dent. specijalist oralne kirurgije sa 10 godina specijalističkog iskustva i višegodišnjeg rada na odjelu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uložio je trud i energiju te završio dodatne edukacije u Barceloni (ZAGA centar) i Varšavi (Noris Medical centar) vezano za zigomatične i pterigoidne implantate.

Ukoliko želite više informacija o konvencionalnim implantatima potražite ih ovdje.

Više o ALL ON 4™ I ALL ON 6™ kao idealnom rješenju doznajte ovdje.

Za kraj predstavljamo zadnji slučaj koji je Doc. Brakus operirao u ožujku ove godine u Splitu. Kako je izgledala operacija ugradnje zigomatičnih (quad zygoma) implantata pogledajte ovdje.

KONTAKTIRAJTE NAS I NARUČITE SE ZA PREGLED

top