Oralna medicina

ORALNA PATOLOGIJA / BOLESTI USTA

Oralna medicina je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem bolesti usta.

U nastavku saznajte više o uslugama kojima se bave Specijalisti oralne medicine u svom kliničkom radu: 

Prepoznavanje i liječenje bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija usta

Infekcije usne šupljine mogu narušiti opće zdravlje pojedinca, stoga ih je važno pravovremeno prepoznati i ispravno liječiti. Gljivične infekcije su česte, a samo prisustvo gljivice u usnoj šupljini ne znači prisutnost infekcije. Kod ponavljajućih gljivičnih infekcija jako je važno otkriti uzrok u podlozi, a ne samo liječiti infekciju. Virusne infekcije česte su u djece i mladih osoba, i iako su najčešće samo ograničavajuće i prođu za desetak dana, pravovremeno prepoznavanje omogućuje ispravno liječenje, brži oporavak i sprečava mogućnost razvoja komplikacija.

Prepoznavanje i liječenje svih vrsta ozljeda (mehaničkih, toplinskih, kemijskih, ozljeda uzrokovanim lijekovima)

U usnoj šupljini najčešće se viđaju mehaničke ozljede (četkicom, protetskim nadomjeskom, griženjem), ali postoje i druge – toplinske i kemijske ozljede, kao i ozljede lijekovima i pripravcima koji se koriste za usnu šupljinu (aspirin, propolis, biljni pripravci i sl.). Ozljede je važno prepoznati i liječiti, kao i diferencijalno dijagnostički razlučiti od karcinoma usne šupljine i drugih kroničnih bolesti.

Dijagnostika i liječenje poremećaja lučenja sline (mjerenje količine sline, biopsija slinovnica u dijagnostici Sjögrenovog sindroma)

Suhoća usta narušava kvalitetu života, pogoduje razvoju karijesa, parodontitisu i gubitku zubi te svih vrstama infekcija usta.

Važno je otkriti uzrok zbog kojeg žlijezde slinovnice smanjeno izlučuju slinu kako bi se moglo pristupiti ispravnoj terapiji, stimulaciji salivacije ili nadomjescima sline.

Uklanjanje lokalnih iritacija

Često je u procesu liječenja akutnih i kroničnih bolesti usne šupljine potrebno prvo pronaći potencijalne lokalne iritacije kao što su loši ispuni, neodgovarajući protetski radovi, nepodesne navike ili uznapredovali gingivitis/parodontitis te ih ukloniti.

Dijagnosticiranje i liječenje autoimunih bolesti (afti, lihena, pemfigusa, pemfigoida i sl.)

Prva manifestacija brojnih autoimunih bolesti, a ponekad i jedina često se razvije upravo u usnoj šupljini. Ukoliko se takve bolesti ranije prepoznaju i započnu adekvatno liječiti, kontrola i prognoza bolesti je znatno bolja, a time i kvaliteta života oboljelih.

Dijagnosticiranje i liječenje manifestacija bolesti i poremećaja drugih organskih sustava u usnoj šupljini

Razne se bolesti i poremećaji drugih organskih sustava – dišnog, probavnog, krvožilnog, neurološkog, endokrinološkog itd. mogu očitovati promjenama u usnoj šupljini. Ponekad te promjene mogu biti prva ili jedina manifestacija bolesti. Pravovremeno prepoznavanje i početak liječenja vode u bolju kontrolu osnovne bolesti.

Usna šupljina je ogledalo zdravlja. Oralno zdravlje je dio i preduvjet općeg zdravlja organizma. Loše oralno zdravlje predstavlja rizik za sustavno zdravlje. Bolesti usta i zuba mogu oštetiti opće zdravlje.

Prepoznavanje i liječenje promjena sluznice / bolesti usta, uključujući i premaligne promjene usta (leukoplakija, lihen, solarna keratoza usne)

Iznimno je važno na vrijeme prepoznati promjene koje su potencijalno maligne te ih odstraniti ili liječiti i držati pod nadzorom.

Rano dijagnosticiranje raka usne šupljine

Usna šupljina je lako dostupna brzom i jednostavnom te potpuno bezbolnom pregledu koji u samo jednu minutu može detektirati postoje li promjene koje bi mogle biti zloćudne na sluznici usne šupljine. Rana u ustima koja ne zacijeli kroz 14 dana može biti rak usta. U Hrvatskoj se godišnje otkrije više od 400 novih slučajeva raka usta, a umre više ljudi nego od melanoma i karcinoma vrata maternice zajedno.

Kirurško uklanjanje izraslina / malih benignih tumora iz usta (fibromi, bradavice, tumori) i biopsija promjena na sluznici usne šupljine

Trajno odstranjivanje izraslina u usnoj šupljini provodi se ambulantno u lokalnoj anesteziji. Sukladno preporukama uzorke šaljemo na patohistološku analizu.

Otkrivanje i liječenje uzroka brojnih simptoma u području usne šupljine

Bol i pečenje u ustima neugodan su simptom koji je često moguće uspješno kontrolirati i liječiti.

Neugodan zadah jedan je od simptoma koji stvara nelagodu pacijentu, a često nastaje zbog bolesti usta. Prepoznavanjem i liječenjem lokalnih uzroka u ustima zadah je moguće eliminirati. Opće bolesti (gastrointestinalne, respiratorne, bolesti bubrega i dr.) mogu također uzrokovati zadah iz usta te se preko zadaha može doći do njihove rane dijagnoze.

Ostala skrb posebnih skupina medicinski kompromitiranih bolesnika

  • Stomatološka skrb medicinski kompleksnih bolesnika
  • Priprema bolesnika za kemoterapiju, terapiju zračenjem, transplantaciju
  • Sprječavanje i liječenje komplikacija onkološkog liječenja ili transplantacije

KONTAKTIRAJTE NAS I NARUČITE SE ZA PREGLED

top