Makeover 3 – cirkonske krunice

Salonadental tim i zadovoljni pacijent

Naš tim i zadovoljan osmijeh pacijenta. Ivana Milina Dent. Teh. – Zubotehnički laboratorij Vladimir Tešija te Sanjin Palavra, dr.med.dent., specijalist stom.protetike.

U ovom primjeru imamo situaciju koja je jako česta u našoj dentalnoj praksi. Svi mi često imamo ispune na zubima koje smo nažalost morali izraditi u ranoj životnoj dobi. Veliki ispuni na stražnjim zubima se vremenom troše uslijed čega dolazi do dodira prednjih zubi tijekom žvakanja.
Zbog toga prednji zubi pucaju i počinju se razmicati zbog sila koje nastaju kod zagriza. Ukoliko su prednji zubi također popravljani, često te ispune nije moguće sakriti i imamo osjećaj da nikada neće izgledati kao kada smo bili mladi.

Kod našeg pacijenta dogodilo se upravo to da je zbog starih ispuna počeo osjećati sve više problema u svakodnevnom životu i kada smo uvidjeli da je moguće zube popraviti i obnoviti da izgledaju prirodno, odmah smo se bacili na posao.

U takvoj situaciji mogućnosti ispravljanja nepravilnosti su velike.

U želji da što manje oštetimo prirodne zube, a svjesni da su kod našeg pacijenta dosta velike sile kod žvakanja, izabrali smo izradu cirkonskih krunica kod kojih priprema zuba zahtjeva najmanje brušenja, a osigurava otpornost na trošenje i čvrstoću.

Nadalje, svaki zub je popravljen i napravljen zasebno kako bi izgledao prirodno. Održavanje zuba je lakše, moguće je koristiti zubni konac te je zubno meso u ovakvoj situaciji zdravo i stabilno dugi niz godina.
Kod ovakvog načina izrade zuba, potrošeni i oštećeni dio prirodnog zuba nadomješten je materijalom koji je, po svojim fizikalnim i optičkim  svojstvima, jako sličan prirodnom zubu, a uz to je vrlo otporan na sile zagriza i trošenje.

U ovom primjeru naglasak je bio na zadržavanju prirodnog izgleda, postave i boje zuba kakvu je naš pacijent imao prije pojave problema.

U dizajn postave zdravih zuba, u dogovoru s pacijentom, moguće je unijeti estetske „nepravilnosti“ koje su postale dio naše osobnosti i na koje smo navikli tijekom života. Kao osobni potpis, a u ovom slučaju, radi se o osmijehu.

Ovakvu individualizaciju, planiranje i dizajn gotovih radova moguće je napraviti u našoj klinici zahvaljujući korištenju digitalne tehnologije i skeniranju, o čemu ćemo svakako uskoro opširnije pisati na našoj stranici.

Činjenica da smo uspješno prebrodili sve probleme zahvata u dentalnoj ordinaciji kada nam je pacijent viši od dva metra, ispunjava nas velikim zadovoljstvom i osjećajem sigurnosti barem u trenutcima kada je boravio u našoj klinici.

top