Implantologija

Implantologija

ŠTO JE ZUBNI IMPLANTAT?

Implantat je umjetan, titanski korijen zuba koji se kirurškim postupkom usađuje u čeljusnu kost kako bi zamijenio prirodni zub koji nedostaje.

Budući da implantat nakon takvog postupka srasta direktno s okolnim koštanim tkivom, može preuzeti istu funkciju kao prirodni korijen zuba.

Implantat se može ugraditi na dva načina, ovisno o protetsko kirurškom planu. Za ugradnju je ponekad potrebno napraviti mali kirurški rez, no moguća je i neinvazivna metoda ugradnje bez reza.

Salona Dental Prikaz implantata

Neinvazivna metoda ugradnje implantata

Na temelju CT-a čeljusti, tj. trodimenzionalne snimke čeljusti pacijenta i računalnog IMPLA 3D programa, planira se pozicija i dužina implantata koji će se ugraditi. Nakon izrađenog virtualnog plana podaci se šalju u laboratorij unutar klinike gdje se izrađuje specijalna šablona, tj. vodilica po kojoj se izrađuju novi zubi.

Pacijentu se potom pomoću te šablone neinvazivnim kirurškim zahvatombez rezovakrvi i šavova, ugrađuje implantat. Nakon procesa oseointegracije (3-6 mjesecI) na implantat se postavlja nadogradnja i zubna kruna. Nema bolova tijekom i poslije implantacije niti otečenosti, a pacijent će već sutradan zaboraviti da je bio na zahvatu.

Ovakav sustav omogućuje potpuno sigurnu implantaciju, a sve eventualne komplikacije svedene su na minimum.

Ugradnja implantata

Zubni implantati omogućuju optimalnu funkciju i estetiku zuba, a njihova ugradnja ovisi o više faktora: o općem zdravstvenom stanju pacijenta, anatomiji i strukturi čeljusne kosti, stanju sluznice te o održavanju oralne higijene.

U nekim situacijama pacijent ima vrlo malo koštane baze za ugradnju implantata. Problem je moguće riješiti ugradnjom umjetne kosti i podizanjem sinusa.

Izvođenje zahvata se planira nakon RTG analize i detaljnog razgovora s pacijentom u kojem se pacijent upoznaje s cjelokupnim procesom. Statistički podaci o uspješnosti ovog postupka se kreću oko 97%.

Faze ugradnje implantata

123
Titanski vijakSuprastrukturaNadomjestak
Implantat se kirurški ugrađuje u čeljusnu kost.
Sam zahvat kratko traje i bezbolan je jer se izvodi pod lokalnom anestezijom. Nakon ugradnje slijedi period, tijekom kojeg dolazi do oseointegracije (srastanja implantata s kosti), koji traje od 3 do 6 mjeseci, ovisno radi li se o donjoj ili gornjoj čeljusti.
Nakon perioda oseointegracije na impIantat se postavlja nadogradnja odnosno suprastruktura (abutment) za zubni nadomjestak.Nadomjestak može biti proteza, most ili krunica – ovisno o želji pacijenta. Najpopularnije su cirkon keramičke krune koje savršeno imitiraju prirodni zub.

KONTAKTIRAJTE NAS I NARUČITE SE ZA PREGLED

Prije pošiljanja osobnih podataka pročitajte našu Politiku privatnosti

top