Endodoncija

Endodoncija

ENDODONCIJA – LIJEČENJE KORIJENSKIH KANALA ZUBA

 

Endodoncija je grana dentalne medicine koji se bavi liječenjem korijenskih kanala zuba. Liječi se meko tkivo samog zuba ( zubna pulpa ) koja se sastoji od krvnih žila i živčanih vlakana.  Nakon prodora karijesa u zubno tkivo te nepravovremenog odlaska stomatologu dolazi do infekcije pulpe bakterijama. One se razmnožavaju te dolazi do raspadanja zubne pulpe.  Nastala upalna reakcija (pulpitis) praćena je osjetljivošću na tople i hladne podražaje te spontanim bolovima. Ako se ne liječi, upala može dovesti i do otoka dijela lica kod zahvaćenog zuba. Nastaje gnoj koji se širi van korijena i često razara kost.

Razlika liječenog i zdravog zuba

Liječenom zubu omogućavamo opstanak iako je on izgubio svoju vitalnost, te on može izvršavati svoju funkciju kao i zdravi zub. Međutim moramo imati na umu da samim liječenjem zub gubi svoju vlažnost i elastičnost te je manje otporan na opterećenja.  Znači da postaje krhkiji i sklon lomu. Stoga je nerijetko potrebno takav zub opskrbiti krunicom i time smanjiti mogućnost loma krune i korijena.

 

Komet EndoPilot

Strojna endodontska terapija 

Vrlo je važno spriječiti širenje infekcije u kost te očuvati zub i njegov korijen.

Liječenje zuba sastoji se od uklanjanja bakterijama inficiranog tkiva iz unutrašnjosti zuba.

Provodi se instrumentacija odnosno čišćenje zubnih kanala. Nekada je taj postupak trajao mjesecima te je često znao završiti gubitkom tog zuba. No danas uz pomoć strojnog liječenja kanala taj je postupak sveden na 1-2 posjeta stomatologu.

Pri radu koristimo isključivo elektronski vođen uređaj – Komet EndoPilot. On prepoznaje vrh korijenskog kanala, zaustavi rad i samim tim spriječi preinstrumentaciju kanala.

Uređaj koristi NiTi endodontske igle za čišćenje i širenje kanala. Izrađene su od nikla i titana, a to im jamči fleksibilnost i otpornost na lom.

NiTi endodontske iglice,

Liječenjem se ukloni pulpa, temeljito se očisti korijenski kanal. Nakon dezinfekcije, kanal je spreman za trajno punjenje biokompatibilnim materijalima koji sprječavaju buduće prodiranje bakterija u samu unutrašnjost korijena.

Postupak je siguran, temeljit, bezbolan i brz

Ovakvim postupkom i primjenom visokokvalitetnih materijala i opreme postižemo zavidnu razinu u endodonciji. Upravo je strojna, u odnosu na ručnu obradu kanala ključ uspjeha naših liječenja.

 


KONTAKTIRAJTE NAS I NARUČITE SE ZA PREGLED

Prije pošiljanja osobnih podataka pročitajte našu Politiku privatnosti

top