Oralno zdravlje u trudnoći

oralno zdravlje u trudnoci

Pogrešno je vjerovanje da su u trudnoći stomatološki zahvati štetni . . .

Hormonalne promjene u trudnoći utječu na usnu šupljinu koja postaje upaljena i osjetljiva radi bakterija između desni i zubi.

Hormonske, histološke, biokemijske, anatomske promjene, samo su neke od mnogih koje trudnoća uzrokuje u tijelu žene. One su potpuno prirodne, a njihov „zadatak“ je pripremiti organizam i tijelo majke za trudnoću i porođaj. Trudnoća dovodi do psihosomatskih promjena kod žena, a između ostalog, stvara, uz mnoge posredne i neposredne čimbenike, povoljne uvjete za nastanak dentalnog karijesa te drugih oralnih bolesti.

Zbog toga je potrebno naglasiti da je u trudnoći jako važno provoditi zdravstveni oralni odgoj. Razgovorom doktora dentalne medicine i trudnice prilikom njezinog posjeta stomatološkoj ordinaciji, trudnica se potiče na razmišljanje o vlastitom zdravlju i uz to, rasvjetljuju se zablude o obolijevanju u trudnoći.

Mnoge buduće majke povraćaju na početku trudnoće. Taj čin uzrokuje promjene u kiselosti usne šupljine to znanto oštećuje zubnu caklinu. Zbog povećanog djelovanja hormona gingiva (zubno meso) je u trudnoći osjetljivije i jako često burno reagira, na takav način dolazi do upale gingive i bujanja papile (dio zubnog mesa između zubi).

S obzirom na stanje u kojem se trudnice nalaze, gingiva je podložna upalama, ponajprije zbog promjena u razini progesterona i estrogena u krvi ali isto tako i zbog loše oralne higijene stoga lako krvari.

Parodontna bolest dovodi do prijevremenog rođenja djeteta

paradontalna bolest dovodi do prijevremenog poroda

Hormoni povećavaju osjetiljivost gingive na iritacije i nastanak gingivitisa. Svemu tome možemo pridodati način prehrane, kao i rijetke posjete stomatologu. Posljedica tome su široko rasprostranjena vjerovanja da su stomatološki zahvati u trudnoći štetni. To je potpuno netočno.

Kod 35% trudnica je opisan gingivitis. Uz to, ponekad se tijekom trudnoće razvija tumorozna, peteljkasta tvorma koja se naziva TRUDNIČKI GRANULOM ILIEPULIS.

Nastaje na mjestima gdje već postoji GINGIVITIS ili PARODONTITIS.

Nemojte zanemariti svoje oralno zdravlje u trudnoći, za to nema razloga, spriječite na vrijeme probleme koji nisu zanemarivi.

Loading...