Mislite li da gubitkom jednog ili više zubi imate samo estetski problem?

Jednom kada prestanete obavljati fizičke aktivnosti dolazi do atrofije mišića. Jednom kada izgubite zub ili više njih, Vaša čeljusna kost također atrofira, stanjuje se, što znači da više nemate samo estetski, već prilično velik zdravstveni problem. 

gubitak kosti

Parodontoza, asimetričan položaj zubi, trauma prilikom izbijanja ili vađenja zuba, zubni mostovi i proteze, osteomijelitis ili tumori benignog karaktera koji ne moraju biti opasni po život, samo su neki od brojnih čimbenika koji dovode do gubitka čeljusne kosti.

Dentalna implantologija zasigurno stvara najveće izazove stomatologije, s kojima se svakodnevno susreću stručnjaci. Jedan od takvih je sigurno NEDOSTATAK VOLUMENA KOSTI. Naizgled možda ne toliko važna činjenica da nedostaje nešto što se ne vidi, ali zapravo veliki zdravstveni problem.

Implantati - augumentacija

1. Kost prije presađivanja
2. Presađena kost – Zacijeljivanje
3. Implantat

AUGUMENTACIJA je operativni zahvat prilikom kojeg se pacijentu ugrađuje nedostatak koštanog grebena, čija je potpunost potrebna prilikom ugradnje implantata.

Postoji nekoliko situacija koje mogu dovesti do procesa nadogradnje potrebnog volumena kosti. Ukoliko je prije vađenja zuba, njegov korjen bio pod upalnim procesom, tada kost znatno brže propada. Dolazi do bakterijske infekcije koja dodatno ubrzava proces propadanja. Poznata nam je činjenica da implantat mora srasti s kosti, što znači da ukoliko volumen kosti nije zadovoljavajući, nastupa DODAVANJE KOSTI i to prije postavljanja zubnog implantata.

Dodavanje kosti podrazumijeva niz stomatoloških zahvata koji je potrebno obaviti kako bi se implantat mogao postaviti adekvatno. Takvi postupci uključuju ugradnju koštanih materijala koji mogu biti AUTOLOGNI ili UMJETNI.

gubitak kosti 3

Autologna kost je ona koja se transplanirala na odgovarajuće mjesto a uzeta je iz usta pacijenta, samo s drugog mjesta, te se postavlja na kritično područje.

gubitak kosti 4

Guided bone regeneration (GBR) ili vođena regeneracija kosti podrazumijeva ugradnju zamjenske, umjetne kosti koja može biti sintetskog ili životinjskog materijala. Primjenjuje se prilikom manjih defekata koštanog grebena i nerijetko se odmah poslije zahvata može ugraditi implantat.

SINUS LIFT

Implantat će ispasti prilikom ili poslije ugradnje zato što nema dovoljno dobre temelje.

sinus lift

SINUS LIFT – nadogradnja ili dodavanje kosti u sinusnu šupljinu gornje čeljusti. Izvodi se prije ugradnje implantata, zbog toga što su se prilikom gubitka jednog ili više zubi sinusi spustili jer više nisu imali potporu, odnosno sinusnu membranu više nije imalo što držati.

Ukoliko postoji makar mali volumen koštanog grebena tada ćemo ovim postupkom nadograditi koštani greben gornje čeljusti. Nakon takvog zahvata, koji je potpuno bezbolan, odmah se ugrađuje implantat.

Međutim, ukoliko na kritičnom mjestu ne postoji ni malo koštanog grebena koji je s vremenom potpuno atrofirao, potrebno je dodati kost u popunosti, što znači da treba proći određeni vremenski period (od 6 do 8 mjeseci) od SINUS LIFT zahvata i ugradnje implantata.

Važno je napomenuti da su svi navedeni zahvati potpuno bezbolni, izvode se pod lokalnom anestezijom. Najveća postoperativna posljedica koja se ikada dogodila prilikom ovakvih zahvata jest oticanje usne šupljine koje se povuče za dva ili sata.

Gubitak čeljusne kosti često za ljude predstavlja EMOCIONALNI, ESTETSKI i prije svega ZDRAVSTVENI PROBLEM.

Nemojte se dovesti u situaciju da izgubite sigurnost u sebe.

Ukoliko sebi dopustite gubitak kosti, fonemi koje ste prije izgovarali s lakoćom više neće zvučati lijepo, funkcija žvakanja biti će u potpunosti poremećena a Vi ćete se smijati zatvorenih usta.

Oslobodite se straha i posjetite Salona Dental Centar. Svaki Vaš problem nama je izazov koji s lakoćom rješavamo. Upustite se u potpuno bezbolnu avanturu s nama i pokažite ono najbolje iz sebe, O S M I J E H.

Loading...